3 woontorens boven winkelcentrum

  • ProjectnaamWonen boven de Hoven
  • KlantVan der Vorm Vastgoed
  • PlaatsDelft
  • SpecialisatieNieuwbouw
  • Jaar2014-2017
Lees meer

Wonen boven het winkelcentrum

Aan de Martinus Nijhofflaan in Delft ligt het winkelcentrum ‘De Hoven’. Heembouw Architecten heeft het ontwerp gemaakt voor een uitbreiding hiervan door drie woontorens met deels een winkelprogramma in de plint te ontwerpen. Dit gebeurde in samenwerking met de eigenaar van het winkelcentrum en tevens onze opdrachtgever, Van der Vorm Vastgoed.

De Hoven is een winkelcentrum waar de winkels richting een centrale overdekte passage zijn georiënteerd. De achterkanten van de winkels zijn naar de Martinus Nijhofflaan gericht en vormden een gesloten en rommelig straatbeeld.

Deze uitbreiding is onderdeel van een groter plan waarbij het winkelcentrum weer aan gaat sluiten op haar omgeving. Het krijgt een gezicht aan de Martinus Nijhofflaan door het creëren van nieuwe entrees en een hoogwaardige gevel.  Tegelijkertijd worden er, in aanvulling op de kleinschalige winkels in de passage, grotere winkelformules toegevoegd die het winkelcentrum zullen versterken. De kwaliteit en leefbaarheid werden vergroot door het realiseren van in totaal ca. 200 huurappartementen boven het winkelcentrum.

Voor het ontwerp van de woontorens is intensief contact gezocht met de toekomstige bewoners van het woongebouw om hun woonwensen af te stemmen op het ontwerp. Dit in samenwerking met Heembouw en Q-makelaars door middel van enquêtes en inspiratiesessies.

Het grotere geheel is in drie fases aan het winkelcentrum aan de Martinus Nijhofflaan gebouwd, de eerste fase is in 2015 gebouwd, de tweede fase in 2016 en de derde fase is in 2017 gebouwd. Hierbij was steeds het uitgangspunt dat de te realiseren woningen naadloos aansloten op de voorkeuren van de gebruikers. Daarnaast diende de uitbreiding de omgeving te versterken doordat het een nieuw typologie is naast de galerijflats uit de jaren ’60 die voorheen het beeld domineerden.

Nabij winkelcentrum

Huurappartementen

Inspiratiesessies

Hoogwaardige gevel

Senior Architect
(uit dienst)

Martijn Glas

Architect
(uit dienst)

Karen Schuijt

Senior Modelleur

Jelmer Adema

Ons team