Planstudie Galileo

  • ProjectnaamPlanstudie Galileo
  • KlantGalileo
  • PlaatsNoordwijk
  • SpecialisatieKantoren
  • Jaar2016
Lees meer

Planstudie Galileo

Overdag kijkend naar de hemel zien we de blauwe koepel van onze atmosfeer. ’s Nachts openbaart zich de sterrenhemel en krijgen we blik op het immense universum dat ons omhult. Galileo maakt gebruik van de ruimtevaart, niet om de hemel te bestuderen, maar juist om de aarde te kunnen beschouwen.

Het verlichtingspatroon zoals dat op het nachtelijk deel van de aarde (Noordwijk en omgeving) door André Kuipers vanuit de ruimte is vastgelegd, is het uitgangspunt voor het dessin van perforaties op de gevel van ons ontwerp vormt. Net als bij de hemelkoepel heeft de ontworpen gevel overdag een verhullend en doorschijnend karakter en gaat hij ’s nachts, stralen door de perforaties en ontstaat het beeld van de kunstmatige verlichting op aarde. Het illuminatiebeeld zou omgekeerd ook zomaar aangezien kunnen worden voor een sterrenhemel.

Wij hebben het gebouw als één geheel benaderd. Een schil rondom met op de begane grond een grote insnijding is het resultaat. Door de geperforeerde schil wordt de mate van doorzicht gecontroleerd en ontstaat het gewenste éénduidige beeld. Het resultaat is een gebouw dat zich op de begane grond, door middel van de glazen pui grotendeels opent naar zijn omgeving. De gehele verdieping en een gedeelte van de begane grond zijn omhult met geperforeerde beplating. Deze beplating varieert in transparantie, door de de diversiteit in perforatie, van bijna transparant tot geheel gesloten. Door het spel van intensiteit en grootte van de perforaties in de schil om het gebouw is er voldoende daglicht en uitzicht waar nodig. Het interieur krijgt hierdoor eenheid en er ontstaat door de lichtinval een prachtige patroon op de wanden en vloeren. Bij de dubbel hoge entree komen de open en verhullende sfeer samen, waardoor deze maximaal wordt beleefd. Buiten zijn het de harde materialen die het beeld bepalen, binnen vinden ook meer tactiele materialen hun plek.

Architect
(uit dienst)

Anneke van Tienen

Ons team