Van gesloten kolos tot moderne eyecatcher aan de Zuidas

  • ProjectnaamMetropolitan
  • KlantMaatschap Metropolitan
  • PlaatsZuidas, Amsterdam
  • SpecialisatieKantoren
  • Oppervlakte11.800 m²
  • Jaar2018
Lees meer

Metropolitan

Het herpositioneren van een kantoor gebouw voor de toekomst.

De kracht van het voormalige brutalistische pand zat in een vlekkeloos form-follows-function gevelpatroon ingevuld met betonnen gevelbanden en strookramen. Vanuit deze kracht is het ontwerp van de transformatie opgezet. Ingrepen waren gericht op het verbeteren van de aansluiting van het pand met de uitstraling van de Zuidas. Met het openen van de plint en het toevoegen van een publiek programma ontstond een verbinding tussen de openbare ruimte en de kantoren op de verdieping. De gevel heeftmeer transparantie en een esthetische make-over gekregen. Vanuit de taal van het voormalige gebouw is de Noordgevel op de verdieping verder open gewerkt. Hier ontstonden kantoorruimten met uitzicht op de Zuidas. Deze kantoorruimten zijn door het circulair hergebruiken van materialen, het toepassen van hernieuwbare energie en het na-isoleren van de gevel klaar voor een duurzame toekomst.

Het 10.000m2 grote multi-tenant kantoor uit 1969 is geheel verduurzaamd naar energielabel A++. Het comfort is sterk verbeterd door vernieuwing van de installaties en het isoleren van de gevel. Hiermee is het kantoor gezond en duurzaam geworden, en is het klaar voor 2030.

Heembouw is in januari 2019 gestart met het circulair slopen van de overtollige materialen in het gebouw in samenwerking met New Horizon. Half november 2019 is het project opgeleverd.

Transformatie

Herkenbaarheid entree in gevel

Labelverbetering

Quickscan Heembouw