Verduurzaming 120 maisonettewoningen

  • ProjectnaamMathenesserweg
  • KlantHavensteder
  • PlaatsRotterdam
  • SpecialisatieRenovatie
  • Jaar2017
Lees meer

Mathenesserweg

De gebouwen aan de Mathenesserweg zijn gebouwd in de naoorlogse wederopbouw periode waarin grote woningnood en een gebrek aan bouwmaterialen de bouw kenmerkte. Dit heeft eraan bijgedragen dat de zorgvuldig ontworpen gebouwen naar huidige maatstaven niet meer voldoen aan de eisen van comfort en gezondheid. De uitstraling van de gebouwen is echter van goede kwaliteit.

Om de woningen naar een eigentijds comfort niveau te brengen is het nodig de woningen te isoleren. De opzet van bouwkundige constructie en beperkte ruimte in de woningen noodzaakt ons het complex van buitenaf te voorzien van een warme jas. Op deze manier pakken we de problematiek rondom koudebruggen en comfort het effectiefste aan.

Deze aanpak stelt ons wel voor een dilemma. Kiezen we ervoor om de gebouwen hun huidige structuur en uitstraling, die ontegenzeggelijk kwaliteit heeft, terug te geven of zien we de renovatie als kans de gebouwen een vernieuwde hedendaagse uitstraling te geven. Net als bij de bouw van de gebouwen in de jaren 50 is gebeurd.

Wij hebben er voor gekozen de gebouwen een nieuwe hedendaagse uitstraling te geven. Hierbij gebruiken wij de sterke elementen van het oorspronkelijke ontwerp als basis voor het vernieuwde gebouw. Kenmerkend is in onze ogen de plastiek en ritme in de gevel. Met aan de zuidzijde de bloemkozijnen en aan de noordzijde de balkons en galerijen als meest in het oog springende elementen. En als sluitstuk de prominente dakrand op het gebouw die met name aan de zuidzijde een blikvanger mag worden genoemd.

De drie woongebouwen krijgen een heldere plint en duidelijk koppen aan de Mathenesserweg. In materialisering sluiten die aan op de trappenhuizen en bergingen aan de Mathenesserweg. Het middendeel van de gevel wordt in wit stucwerk uitgevoerd zodanig dat de gevel haar plasticiteit en ritme behoud. Door de extra isolatie worden de negge’s ter plaatse van de gevelopeningen mooi diep en op de penanten komt
de gevel naar voren, daarmee de plastiek van de gevel versterkt. Deze wordt nog eens extra aangezet door de bloemkozijnen, balkons en galerijen die sterk uit de hoofdmassa naar voren komen. De prominente dakrand krijgt een grijze kleur en beëindigt de gevel. De bloemkozijnen en voordeuren voeren we uit in de kleur donkerblauw waarin ook de oorspronkelijk voordeuren waren uitgevoerd. Door niet alleen de voordeuren maar ook de bloemkozijnen in deze kleur uit te voeren behoudt de gevel haar ritme en wordt de plasticiteit ondersteunt.

 

Renovatie

Design en Build

Verduurzaming van label D naar label A

Senior Architect
(uit dienst)

Martijn Glas

Modelleur

Frank-Paul Kemeling

Ons team