Het eerste gasloze, all-electric distributiecentrum van Nederland

  • ProjectnaamDC NewLogic III
  • KlantDOKVAST
  • PlaatsTilburg
  • SpecialisatieLogistiek
  • Oppervlakte3.400 m² kantoor + 57.000 m² bedrijfshal
  • Jaar2018
Lees meer

DC NewLogic III te Tilburg

In Tilburg, pal aan de A58, heeft Heembouw Architecten het ontwerp gemaakt voor een duurzaam distributiecentrum voor Rhenus Logistics.

Wat meteen opvalt aan het ontwerp van New Logic III is de bijzondere vorm en het vele glas. De locatie langs de snelweg was de inspiratie voor deze vorm. De snelheid van het verkeer zorgt voor een bepaalde dynamiek. Tegelijkertijd is de schaal van het gebouw enorm. Het is heel langgerekt, maar een rechthoekige vorm zou geen recht doen aan de dynamiek van de locatie. Na verschillende studies is gekozen voor een meer natuurlijke ‘ellips’ vorm. Een grote uitsnede uit het volume maakt deze vorm boeiend en uniek voor een logistiek gebouw.

Die ellips heeft ook functionele voordelen. Het gebouw bevat veel glas om zoveel mogelijk daglicht te laten binnenvallen voor prettige werkomstandigheden. De grote luifel die door de vorm van het gebouw ontstaat aan de zuidzijde, fungeert als zonwering voor het kantoor en de VAS-vloeren die erachter liggen.

Voor het gevelmateriaal van de ‘tube’ is gekozen voor een Kalzip-felsdaksysteem. De richting en schaduwwerking van de felsen versterken de ronding van het gebouw. In combinatie met de vorm roept de lichte, natuurlijke, geanodiseerde kleur van het materiaal het beeld op van een high-tech futuristisch object dat daar langs de snelweg is geland.

In opdracht van DOKVAST is deze eye-catcher op bedrijvenpark ‘Het Laar’ in totaal 60.400 m2, waarvan circa 40.000 m2 warehouse, 3.400 m2 kantoor en 17.000 m2 Value Added Logistics (VAL), gerealiseerd. Bij de realisatie van dit duurzame distributiecentrum is gebruik gemaakt van duurzame materialen, automatisch dimmende LED-verlichting, drievoudig isolatieglas, extra isolatie van daken en het toepassen van een warmtepomp.

All-electric

Futuristisch

Design & Build

BREEAM Outstanding

Senior Modelleur

Ricardo Cancedda

Ontwerpmanager Interieur

Thijs Lammers

Senior Modelleur

Thomas van Bergeijk

Senior Ontwerpmanager

Jordy de Jong

Modelleur

Nicky Schakelaar

Ons team