Aan de A-58 in Tilburg verrijst het futuristische NewLogic III, het meest duurzame DC van Nederland (en misschien wel van de wereld). De voortgang van de bouw vordert voorspoedig, eind tweede kwartaal wordt dit eerste gasloze, all-electric distributiecentrum door Heembouw opgeleverd.

Wat meteen opvalt aan het ontwerp van New Logic III is de bijzondere vorm en het vele glas. De locatie langs de snelweg was de inspiratie voor deze vorm. De snelheid van het verkeer zorgt voor een bepaalde dynamiek. Tegelijkertijd is de schaal van het gebouw enorm. Het is heel langgerekt, maar een rechthoekige vorm zou geen recht doen aan de dynamiek van de locatie. Na verschillende studies is gekozen voor een meer natuurlijke ‘ellips’ vorm. Een grote uitsnede uit het volume maakt deze vorm boeiend en uniek voor een logistiek gebouw.

Die ellips heeft ook functionele voordelen. Het gebouw bevat veel glas om zoveel mogelijk daglicht te laten binnenvallen voor prettige werkomstandigheden. De grote luifel die door de vorm van het gebouw ontstaat aan de zuidzijde, fungeert als zonwering voor het kantoor en de VAS-vloeren die erachter liggen.

In opdracht van DOKVAST wordt deze eye-catcher op bedrijvenpark ‘Het Laar’ in totaal 60.400 m², waarvan circa 40.000 m² warehouse, 3.400 m² kantoor en 17.000 m² Value Added Logistics (VAL), gerealiseerd. Bij de realisatie van dit duurzame distributiecentrum wordt gebruik gemaakt van duurzame materialen, automatisch dimmende LED-verlichting, drievoudig isolatieglas, extra isolatie van daken en het toepassen van een warmtepomp.

Fotografie: Jaap Bouwens

Naar projectpagina.