Van gesloten kolos tot moderne eyecatcher aan de Zuidas

Het herpositioneren van een kantoor gebouw voor de toekomst.

Op dinsdag 6 november tekenden de Maatschap Metropolitan en Heembouw het contract voor het verduurzamen van het kantoor Metropolitan aan de Amsterdamse Zuidas. Het 10.000m2 grote multi-tenant kantoor uit 1969 wordt geheel verduurzaamd naar energielabel A++. Het comfort wordt sterk verbeterd door vernieuwing van de installaties en het isoleren van de gevel. Hiermee wordt het kantoor gezond en duurzaam en is het klaar voor 2030.

De kracht van het bestaande brutalistische pand zit in een vlekkeloos form-follows-function gevelpatroon ingevuld met betonnen gevelbanden en strookramen. Vanuit deze kracht is het ontwerp van de transformatie opgezet. Ingrepen zijn gericht op het verbeteren van de aansluiting van het pand met de uitstraling van de Zuidas. Met het openen van de plint en het toevoegen van een publiek programma ontstaat een verbinding tussen de openbare ruimte en de kantoren op de verdieping. De gevel krijgt meer transparantie en een esthetische make-over. Vanuit de taal van het bestaande gebouw is de Noordgevel op de verdieping verder open gewerkt. Hier ontstaan kantoorruimten met uitzicht op de Zuidas. Deze kantoorruimten zijn door het circulair hergebruiken van materialen, het toepassen van hernieuwbare energie en het na-isoleren van de gevel klaar voor een duurzame toekomst.

Heembouw is in januari 2019 gestart met het circulair slopen van de overtollige materialen in het gebouw in samenwerking met New Horizon. Het project wordt december 2019 opgeleverd, huurders kunnen dan direct het pand betrekken.

naar projectpagina