Afgelopen tijd heeft het team van Habeon Architecten meerdere interessante Revit Masterclasses gehad. Deze op maat gemaakte trainingsdagen waren onder leiding van trainers Cadac Group. Het doel hiervan was om onze eigen kennis en kunde over het werken in Revit op peil te houden.

 

Naast een training die het hele team heeft gevolgd was er voor iedereen afzonderlijk de mogelijkheid om zijn of haar eigen opleidingsbehoefte aan te geven. Uit deze wensen werden verschillende Revit trainingen gekozen die allemaal hun eigen toegevoegde waarde hadden. De inhoud van deze trainingen was zeer divers en bestond uit vijf onderwerpen:

 

Basis Revit

Allereerst de Basis Revit Architecture training. Zoals de naam al aangeeft behandelt deze Revit training de basis functies in Revit Architecture zodat uiteindelijk iedereen zelfstandig een project kan opstarten. Hoe zet ik een 3D model vanaf begin af aan goed op? De nieuwe collega’s van Habeon Architecten waren hierbij aanwezig maar ook collega’s die graag een opfris cursus wilden over het gebruik van Revit konden zich hierbij aansluiten.

 

Dynamo

Deze training was gericht op het gebruiken van de visual programming tool Dynamo die geïntegreerd kan worden in Revit. Met Dynamo kan je Revit dingen laten doen die anders heel veel tijd zouden kosten. Dat werk valt in 3 categorieën te verdelen:

1. Herhalende werkzaamheden die je kan automatiseren. (Bijvoorbeeld automatisch sheets genereren voor verkooptekeningen van woningen. Of het automatisch tellen van werkplekken in een bepaalde ruimte in je project.)

2. Het in korte tijd generen van veel varianten.

3. Het modelleren van vormen die je in Revit zelf niet kan maken. Denk hier aan getordeerde vormen of dubbel gekromde vlakken etc. (zie bijvoorbeeld bijgevoegde afbeelding voor de dakgoot van NewLogic III)

Het programmeren werkt eigenlijk een beetje zoals het systeembord dat je vroeger bij natuurkunde had, waarbij je verschillende elementjes met draden moest verbinden om bijvoorbeeld een lampje door middel van een schakelaar te laten branden. In Dynamo voert elk blokje een specifieke bewerking uit op 1 of meerdere elementen. Door de blokjes te schakelen kom je tot je gewenste resultaat. Doordat je deze blokjes op meerdere elementen tegelijk kan zetten kun je dus snel en efficiënt herhalende werkzaamheden in 1 keer doen.

De blokjes kunnen ook een “live link” met Revit hebben waarmee je bijvoorbeeld een wand uit Revit kan inladen om daar bewerkingen op uit te voeren. Daarna kun je het resultaat weer in je Revit model importeren om het eindresultaat te beoordelen. De blokjes kunnen de meest uiteenlopende functies hebben van “maak een lijn tussen 2 punten”, “pas deze family parameter aan” tot “bepaal de schuinte van dit vlak”. In principe zijn er 3 groepen:

1. blokjes die echt iets maken zoals het blokje: “maak een lijn”

2. blokjes die dingen transformeren zoals bijvoorbeeld een blokje dat een lijn in kleine stukjes opdeelt

3. blokjes die je iets vertellen over een element zoals een blokje dat je verteld hoe lang een lijn is, in welke richting hij loopt en waar hij begint en eindigt

Is het blokje dat je nodig hebt niet aanwezig? Geen probleem want met behulp van Python kun je zelf blokjes programmeren. Je kunt ook kijken of iemand anders dat al heeft gedaan door de Dynamo bibliotheek te bezoeken. Het is open source dus iedereen kan de dingen die hij of zij heeft gemaakt gewoon delen met de rest van de Dynamo gebruikers.

 

IFC

Deze training spitste zich toe op de grote gemeenschappelijke deler binnen de BIM basis ILS (informatieleveringsspecificatie), namelijk: openBIM IFC. Omdat niet iedere partij waar wij mee samenwerken met Revit Architecture werkt is het noodzakelijk om binnen een standaard bestandsstructuur samen te werken. In dit IFC model staat alle informatie van het project zoals: positie, oriëntatie, bouwlaagindeling, brandwerendheid, in- of uitwendig, dragend / niet dragend enzovoort. Maar als je al deze informatie in het Revit model stopt hoe krijg je dit dan zichtbaar in het IFC model?

Precies die vraag werd behandeld tijdens deze training. Er zijn namelijk specifieke instellingen en parameters nodig. Om dit succesvol te laten verlopen is tevens een juiste werkwijze van zeer groot belang. Hoewel deze training zeer technisch, bijna tot programmeerniveau, inging op het maken van IFC bestanden hebben alle architecten en modelleurs van Habeon Architecten aan deze training deelgenomen. Om uiteindelijk te zorgen dat iedereen binnen Habeon Architecten een goed IFC (kloppend voor de fase waarin zij werken) in elke fase van zijn/haar werkzaamheden kan afleveren.

 

Revit Samenwerken

Naast het samenwerken in modellen met leveranciers en Heembouw werken wij intern bij Habeon Architecten natuurlijk ook samen in een model. Dit is het Revit Architecture model dat in iedere fase van een project nieuwe informatie bevat. Hierbij wil je voorkomen dat er herhalende werkzaamheden voorkomen doordat bijvoorbeeld de architect en de modelleur beiden op een andere manier te werk gaan.

Omdat er in iedere fase andere informatie benodigd is kan het zijn dat in de kavelstudie wordt gemodelleerd op een manier die niet wenselijk is in de werktekeningfase. Om te zorgen dat iedereen nieuwe informatie op de juiste manier toevoegt aan een project is deze training gehouden.

Met als hoofdvraag: Hoe werk je binnen de verschillende disciplines van Habeon Architecten samen in één model zonder onnodige herhalende werkzaamheden?

 

VR – AR

In de laatste training is gefocust op de toepassing van Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR). Bij Virtual Reality kom je als gebruiker in een virtuele wereld en zie je dus niks meer van de echte wereld om je heen. Een voorbeeld van een VR-bril is de HTC Vive. Deze bril wordt al veel toegepast tijdens de Virtual Reality Experiences zoals bijvoorbeeld die van de Oevers en Mueller.

Bij Augmented Reality kun je als gebruiker nog steeds de echte wereld zien. De echte omgeving wordt hierbij vermengd met hologrammen. Een voorbeeld van een AR-bril is de Hololens. De Hololens werkt draadloos, zonder smartphone of computer en de hologrammen zijn met handbewegingen te besturen. Ook hier zijn wij binnen Habeon Architecten en Heembouw volop bezig met onderzoeken naar de toepassing van deze unieke ervaring.

 

In het kader van onze eigen kennis en kunde hebben wij dus veel geleerd tijdens deze trainingsdagen zodat we uiteindelijk met z’n allen een nog beter resultaat kunnen neerzetten!