Dinsdag 30 oktober is met het slaan van een feestelijke paal, het startsein gegeven voor de bouw van de nieuwe huisvesting voor LEMO Benelux op bedrijventerrein Waarderpolder in Haarlem. Opdrachtgever Niels Zonneveld en zijn vader Jan sloegen de feestelijke paal in aanwezigheid van alle medewerkers van LEMO, de teams van Habeon Architecten, Heembouw en de strategische partners voor de bouw.

LEMO Benelux is onderdeel van de internationale LEMO Group SA en fabriceert hoogwaardige connectoren die toegepast worden in de hi-tech industrie, waaronder semiconductor-, test- en measurement, F1 auto’s, kritische medische toepassingen, ruimtevaart sector en broadcast industrie. Het bedrijf maakt een sterke groei door, die op de huidige locatie in Heemskerk niet gefaciliteerd kan worden.

Ontwerptraject

Door middel van verschillende workshops is Habeon Architecten samen met LEMO tot een ideaal proces en een ruimte-relatieschema gekomen. Daarnaast heeft Heembouw, middels de gronddatabank, geadviseerd in de keuze van het kavel. Deze twee elementen vormden de basis van het ontwerptraject. Het ontwerp bestaat uit kantoorpand met assemblageruimte (2.000 m2)  en bedrijfshal (580 m2). De ligging van het kavel is een belangrijke inspiratiebron geweest voor het ontwerp. De alzijdige oriëntatie van het kavel leidde tot een vormconcept van geschoven blokken die samen het totale pand vormen. De dynamiek van deze blokken zorgt voor een spannend beeld vanuit elke hoek. De gevel weerspiegelt de high tech uitstraling en hoogwaardige kwaliteit van de producten van LEMO. Daarnaast staan de medewerkers en hun comfort centraal. Er is veel ruimte gemaakt voor een prettige werkomgeving met veel daglicht en uitzicht. Zowel de kantoren als assemblage en bedrijfshal zijn voorzien van een geavanceerd klimaatsysteem voor een comfortabel binnenklimaat voor alle medewerkers.

Duurzaamheid

Tevens is er aandacht besteed aan de duurzaamheid van het pand. Zo krijgt de assemblage een mossedumdak, worden er PV panelen geplaatst en zal het gehele pand gasloos zijn. De nieuwe huisvesting wordt verduurzaamd op basis van de GPR Bouw methode (energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde) wat resulteert in een hoge eindscore van 8,5. De oplevering door Heembouw is naar verwachting medio 2019.