Dynamisch werken bij Heembouw

Maak kennis met ons nieuwe kantoor

Een flexibel in te richten werkomgeving met plekken om te ontmoeten, te inspireren, te co-creëren, te concentreren, te brainstormen, te innoveren, te ontspannen en te leren van elkaar. Dat is de kern van het architectonisch ontwerp dat wij gemaakt hebben voor Heembouw.

In aansluiting op de wens om dynamisch te kunnen werken, creëren we zo een werkomgeving waarin medewerkers voor iedere activiteit een passende, flexibele werkplek vinden. En waarin de onderlinge samenwerking en kruisbestuiving bevorderd wordt. Als architect van dit plan laat ik u graag zien hoe het Heembouw kantoor er vanaf september uitziet.

 

Ontvangen en ontmoeten

Het atrium is met de receptie, het werkcafé en het vergadercentrum het kloppend hart van ons nieuwe kantoor. De dynamische plek waar we collega’s, leveranciers en klanten ontvangen en ontmoeten. De boom in het midden van het atrium wordt een prachtige, groene eyecatcher, die samen met de nieuwe trap de ruimtelijkheid en de hoogte van het atrium extra versterkt. Onder de boom komt een multifunctioneel meubel om aan en op te zitten.

Met hulp van iPads en VR-brillen kunnen bezoekers en medewerkers daar kennismaken met de projecten en innovaties waaraan Heembouw werkt. De entree wordt opener ten opzichte van de huidige entree waardoor er vanaf de receptie meteen zicht is op het gehele atrium en het werkcafé. Hier kan in informele setting gewerkt of gezamenlijk overlegd worden, uiteraard  onder het genot van een heerlijk kopje koffie of een broodje uit de kantine.

 

Vergaderen

In het verlengde van het werkcafé ligt het vergadercentrum waar voor iedere soort vergadering een geschikte ruimte beschikbaar is. Door de vloer van het atrium door te laten lopen in het podium in de brainstormruimte wordt de aandacht automatisch als eerste naar deze ruimte geleid. De zitzakken op het podium, de trapeziumvormige tafels en de schommel in deze brainstormruimte stimuleren creativiteit en omdenken.

Daarnaast zijn er ruimtes waar met externe klanten samengewerkt kan worden en ruimtes met meubilair dat uitdaagt tot het denken buiten de gebaande paden, zoals een ‘tafeltennis- annex vergadertafel’. Tegenover de grote vergaderruimtes worden een aantal kleine kamers gemaakt die samen een straatje met blauwe huisjes vormen. De huisjes zijn opvallend ingericht met statafels, sfeervolle blauwe muren en een modern tapijt met een groene tint en artistieke bloemen. Door de vele ramen in de buitengevel zijn de huisjes al vanaf de openbare weg zichtbaar.

 

Samenwerken

Op de verdiepingen bevinden zich de zogenaamde projectvlekken: diverse clusters met werkplekken. Hier werken collega’s van Heembouw en Habeon Architecten samen aan projecten voor onze klanten. In wisselende samenstellingen, dus alles aan de projectvlekken is flexibel. Het aantal werkplekken kan eenvoudig uitgebreid of verkleind worden en aan de bureaus kan staand en zittend gewerkt worden.

Langs de projectvlekken staan ‘treinzitjes’, relatief rustige werkplekken die door geluidsisolerende bekleding uitstekend geschikt zijn om te telefoneren. De statafels tussen de projectvlekken bieden ruimte voor kort overleg met meerdere leden van een projectteam. Op iedere verdieping worden tevens nog acht stiltewerken plekken gerealiseerd voor werkzaamheden waarvoor concentratie en rust vereist is.

De verschillende zones worden gekenmerkt door de kleurstelling van de vloerbedekking: het rustige, grijze tapijt van de werkplekken gaat over in een tweekleurige vloertegel in de loopzones, die op hun beurt overgaan in een blauwgroen tapijt onder de individuele werkplekken. Zo wordt de herkenbaarheid van de verschillende typen werkplekken nogmaals versterkt.

 

Clubhuis

Medewerkers van Heembouw en Habeon werken voor een groot deel van hun tijd in projectteams, maar zijn ook onderdeel van een afdeling. Daarom heeft iedere afdeling, van HR tot de klantgroepen Wonen en Werken, een eigen clubhuis, dat ik samen met de gebruikers heb ingericht. Iedere afdeling kon zo zijn eigen identiteit kwijt in unieke ontwerpen en accessoires.

Uitgangspunt bij de inrichting van de clubhuizen was het hergebruik van bestaande meubels. Er worden bijvoorbeeld verschillende tafels gemaakt van traptreden die bij de nieuwbouw vervangen gaan worden. Ze zijn bij uitstek geschikt voor afdelingsoverleg, kennisdelen of voor het uitvoeren van werkzaamheden die niet direct met een project te maken hebben.

 

Future proof

Dit werkplekconcept is niet alleen dynamisch, maar ook duurzaam en toekomstbestendig. Er zijn voor iedere activiteit comfortabele werkplekken beschikbaar, waarvan medewerkers wisselend gebruik kunnen maken.

Dat betekent automatisch dat er volledig paperless gewerkt wordt en dat werkplekken maximaal benut worden. Hierdoor kan Heembouw aan meer medewerkers een moderne en inspirerende werkplek bieden dan voorheen. U zult begrijpen dat ik samen met mijn collega’s van Heembouw en Habeon Architecten met ongelooflijk veel plezier aan het ontwerp van dit werkplekconcept gewerkt heb en dat ik enorm benieuwd ben hoe mijn collega’s het gaan ervaren.